sobota , 19 Czerwiec 2021
previous arrow
next arrow
Slider

Druga odsłona zabawy z Pizerrią La Bocca

Aromatyczna bazylia, słodkie pomidory i pikantna wołowina… Na samą myśl głód dopada człowieka! Co tym razem przygotowali nasi zaprzyjaźnieni (i skromni 😉 ) restauratorzy z La Bocca? Przeczytajcie sami!

Ragù alla Bolognese z mlekiem

Italia w domu i zagrodzie, czyli jak w domowym zaciszu uzależnić się od wielowymiarowości smaków.
Zapraszamy do drugiej odsłony naszej kulinarnej zabawy, w której podajemy jeden z naszych przepisów na danie rodem z Włoch. Dla porównania zapraszamy w najbliższy weekend do naszej restauracji na degustacje.
W tym tygodniu wspólnie przygotujemy ragù alla Bolognese.

Składniki na 4-5 porcji:

– 250 g wołowiny do zmielenia (lepiej samemu zmielić, bo wiemy co jemy),
– 250 g wieprzowinki również do zmielenia,
– 100 g boczku wędzonego(możesz go zmielić razem z mięsem, albo drobno pokroić),
– 4 średnie marchewki,
– 4 łodygi selera naciowego,
– 2 duża cebula,
– 1 puszka pelatti (pomidory bez skórki w puszce),
– 250 ml bulionu wołowego,
– 1 duża łyżka masła,
– 2 – 3 łyżki oliwy,
– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina.
– 1 szklanka mleka 3,2%
– Makaron (500 g) – tagliatelle, penne, fusilli
– 2 -3 godziny czasu i chochla cierpliwości 😉

Mięso mielimy razem z boczkiem, marchewkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub drobno siekamy. To samo robimy z cebulą. Na oliwie z dodatkiem masła dusimy warzywa, co zabierze nam około pół godziny. Oczywiście wcześniej dodając soli, pieprzu i ulubionych ziół. Na małym ogniu, bardzo wolno, by warzywa zmiękły i wydały z siebie swoje aromaty. Następnie wrzućmy mięsko z boczkiem, niech się podsmaży. Zajmie to nam kolejne 30 minut. Często mieszajmy, rozdrabniając powstające grudki i pilnujmy, by nic się nie przypaliło. Teraz przechodzimy do przyjemniejszych czynności…wlewamy szklankę czerwonego wina do garnka, a resztę do dwóch kieliszków.

Wino w garnku powinno się zredukować, alkohol powinien wyparować, możemy wąchać ulatujące się aromaty i opary ;). Sięgamy po kieliszek – drugi wręczamy osobie pomagającej nam gotować i uwrażliwiamy kubki smakowe 😉 Za chwilę będą nam potrzebne…

Gdy zawartość garnka zrobi się lekko sucha, wlewamy zmiksowane wcześniej pomidory połączone z bulionem wołowym. I znów mamy trochę czasu na uwrażliwianie kubków smakowych… Redukując płynną część naszego przyszłego Ragù. Po około półgodzinie i połowie kieliszka, do garnka wlewamy szklankę mleka!

Wiem, dla wielu z Was to jest trochę szokujące, ale Ci którzy próbowali naszych potraw w La Bocca, wiedzą że nasze pomysły na łączenie składników są zawsze emocjonujące i zachwycające…

Wracając do garnka… Kończymy kieliszek i zabieramy się za finalizację dania, czyli przyprawy. Pamiętając, że wstępnie posoliliśmy warzywa, próbujemy i ewentualnie dosalamy. Gdyby okazało się, że na wyczuwamy zbyt dużą kwasowość potrawy, nie bójmy się użyć cukru. Na taką ilość 3-4 łyżeczki powinny wystarczyć. Gdy osiągniemy idealny balans między kwasowością, słodyczą i słonością, możemy dodać jeszcze szczyptę ulubionych ziół. Moja szczypta przypomina małą garść, ale to już kwestia gustu.
Do naszego Ragù dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią i podajemy lub….
Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startą mozzarella i wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut.

W naszej pizzerii preferujemy tę drugą wersję, na którą gorąco zapraszamy.

Buon appetito!

Zobacz również

Lotto Challenge Gdańsk w sobotę i niedzielę – zmiany w organizacji ruchu. MAPY

W weekend 19-20 czerwca w Gdańsku odbędą się zawody triathlonowe Lotto Challenge Gdańsk 2021. W …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *