W najbliższy weekend, w dniach 11-12 lipca, odbędzie się po raz trzeci Święto Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku. Po raz trzeci na terenie Polskiego Związku Wędkarskiego przy ulicy Rajskiej 2. Organizatorzy przygotowali blisko 30 straganów z regionalną żywnością i rękodziełem! Wstęp wolny!
Nie zabraknie wyszukanego jedzenia, będzie też można zobaczyć, jak dawniej przygotowywano regionalne potrawy. Oprócz wędlin, serów, miodów oraz nalewek organizatorzy przygotowali LIVE COOKING. Michał Turek, który prowadzi w Radio Plus program kulinarny „Turek Pomoże od Kuchni” opowie o kuchni Kaszubów i przygotuje najbardziej znane potrawy. LIVE COOKING będzie trwał przez dwa dni imprezy. – Na oczach widzów przygotowywane będą potrawy i dania z wykorzystaniem sezonowych i regionalnych składników. Będzie na pewno sorbet ze świeżych truskawek mrożony ciekłym azotem i chłodnik pomidorowo-truskawkowy! – podkreśla Michał Turek.
Podczas imprezy będzie można też dowiedzieć się, jak prowadzić zdrowy i ekologiczny tryb życia. Będzie można nie tylko kupić truskawkę w różnych postaciach: świeżą, przerobioną na dżemy, soki, herbaty i chutneje.
HARMONOGRAM FESTYNU:
Sobota 11 lipca:
11.00 – otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.00 – 13.00 – trening funkcjonalny / obwodowy z My Gym,
13.00 – 14.00 – koncert zespołu Galicia Follk Band
http://www.galiciaband.com/index.php?lang=pl
14.30 – 15.00 – aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 – zakończenie
Niedziela 12 lipca:
11.00 – otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.30 – 13.00 – zajęcia Nordic Walking
13.00 – 13.30 – aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
14.00 – 14.30 – pokaz przygotowywania lodów z musztardy mrożonych ciekłym azotem
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 – zakończenie
gdansk.pl