Pyszne jedzenie ma znaczenie dla wszystkich. Wszyscy kochamy eksperymenty, a Zaspa może być prawdziwym gastronomicznym królestwem. Wszystko dzięki kreatywnym ludziom, którzy tworzą wyjątkowo smaczne miejsca. Zobaczcie, co prezentuje Pizzerii La Bocca.
Oto wiadomość do naszych Czytelników od Właścicieli Pizzerii La Bocca:
Italia w kuchni i zagrodzie, czyli jak w domowych warunkach uzależnić się od wielowymiarowości smaku…
Kuchnia to pasja, gotowanie to emocje, tu nie ma miejsca na dokładne odważanie składników. Gotujemy tak jak czujemy. Nasze najlepsze dania wychodzą przy kieliszku dobrego wina, gdy kubki smakowe się uwrażliwiają i chłoną smaki….
Cykl igraszek w kuchni zaczynamy od klasyki gatunku: Carbonary.
Na początku ugotujmy makaron. Około 500g dla 3-4 osób. Koniecznie musi być al-dente. Jeśli rozgotujemy makaron, to straci on wszystkie swoje walory smakowe. I możemy go wyrzucić…
Na patelni podsmażmy chudy boczek (ilość zależy od upodobań – my wrzucamy 5-6 plastrów), nie musi to być Pancetta, oraz 1-2 cebulki. Dodajmy ząbek czosnku. Musimy tylko uważać, by nie spalić go, bo będzie gorzki i zepsuje nasze danie. Dodajemy 200-250ml słodkiej śmietanki i redukujemy. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem, by potrawa nabrała głębi i byśmy wydobyli słodycz cebulki. Gdy nasz sos zacznie gęstnieć wrzućmy do niego wcześniej ugotowany makaron. Jego ilość powinna być dobrana do ilości sosu, w taki sposób by dokładnie pokrył makaron (nie dopuśćmy, by makaron w nim pływał). Na koniec wlewamy zmieszane 3 żółtka z garstką startego Parmezanu i zdejmując z palnika, energicznie mieszamy potrawę. Wykładając na talerz, pamiętajmy by posypać posiekaną, pachnącą pietruszką.
Jeśli wykonaliście wszystkie zalecenia i użyliście najlepszych i naturalnych składników, to powinna Wam wyjść przepyszna, aromatyczna i jedwabista w smaku klasyczna Carbonara.
Tym pierwszym artykułem pragniemy rozpocząć nowy cykl porad kulinarnych dla mieszkańców Gdańska i okolic. Spróbujcie zrobić to w swojej kuchni, a następnie wpadnijcie podczas weekendu do Pizzerii La Bocca przy ul. Startowej 30 i sprawdźcie, co mieliśmy na myśli podając ten przepis.