Spotykamy się 17 grudnia (piątek) godz. 17:15, w Klubie Młodego Wrzeszczaka ul. Wajdeloty 14/2 (wejście z prawej strony budynku).
WSTĘP WOLNY
Tak pisze o sobie : urodziłam się w Gdańsku, ale 21 lat spędziłam za granicą, a ostatnie 5 w Izraelu. Moja przygoda z Izraelem zaczęła się już w późnych latach 90tych, kiedy mieszkałam w dzielnicy żydowskiej w Londynie i gdzie też zaczęłam zaznajamiać się z obyczajami, kulturą, a także kuchnią żydowską. W Izraelu pracowałam jako wolontariuszka w centrum dla kobiet uchodźców, a także w centrum pomocy Żydom z Europy Wschodniej. Na uniwersytecie w Haifie skończyłam hebraistykę i dostałam stypendium na studia magisterskie. Właśnie pod koniec studiów poznałam swego męża – żyda sefardyjskiego. Dzięki niemu poznałam więcej tajników kuchni rdzennej żydowskiej. Mąż od ponad dwóch lat nie żyje, w związku z czym wróciłam do Polski. Przez wiele lat prowadziłam wykłady na tematy sytuacji i kultury Izraela w Polsce i za granicą. Kocham gotować, śpiewać i uprawiać sport.
Wspólnie przygotujemy i spróbujemy tzw. ryżu mujadara z soczewicą zieloną, a do tego będzie dip z jogurtu.
Liczba miejsc ograniczona.
Prosimy o zabranie maseczek.
Spotykamy się 17 grudnia (piątek) o godzinie 17:15, w Klubie Młodego Wrzeszczaka – ul. Wajdeloty 14/2 (wejście z prawej strony budynku).