niedziela , 16 marzec 2025
mat. prasowe

Trzy przepisy na fit lunch do pracy. Sprawdź!

Zdrowe odżywianie wcale nie musi ograniczać się do przyrządzania posiłków w domu. Również w pracy masz szansę zjeść pożywny lunch w wersji fit. Pomysłów na smaczne jedzenie jest wiele – począwszy od kanapek, a skończywszy na sałatkach i zapiekankach. Skorzystaj z poniższych przepisów, które mogą stać się jednocześnie inspiracją do tworzenia własnych zestawów lunchowych.

Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo także w pracy, możesz skorzystać z bogatego menu lokali takich jak Fresco Lunch w Gdańsku. To miejsca, w których z łatwością zamówisz jedzenie w wersji fit, idealnie sprawdzające się w roli lunchu. Możesz również pokusić się o samodzielne przyrządzanie dań – to nic trudnego!

  • Meksykańska sałatka z komosą ryżową

Jeżeli lubisz włoskie smaki serwowane w takich lokalach jak Fresco Lunch w Gdańsku, do gustu przypadnie Ci również meksykańska sałatka.

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (quinoa)
  • bulion do ugotowania komosy
  • 1/2 awokado
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek

Komosę dokładnie wypłucz. Po odcedzeniu umieść ją w garnku i dodaj bulion (tyle, by jego warstwa była o 1 cm wyższa od poziomu komosy). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut (aż quinoa wchłonie cały płyn).

Pokrój limonkę na ćwiartki. Odłóż jeden kawałek, a z pozostałych wyciśnij sok. Komosę wymieszaj z oliwą, łyżką soku limonkowego i posiekaną kolendrą.

Dno pojemnika wyłóż liśćmi sałaty. Ułóż komosę, fasolę, kukurydzę, pokrojone w kostkę awokado. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, posiekaną drobno cebulę oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek).

Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Przed spożyciem dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika.

  • Muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami

To smaczna przekąska w wersji fit, która świetnie sprawdzi się w roli lunchu do pracy.

Składniki (4 sztuki):

  • 2 pieczarki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • garść liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • cebula dymka
  • sól i pieprz do smaku

Paprykę, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż paprykę. Dodaj szpinak oraz pieczarki i duś przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. W miseczce roztrzep jajko, a następnie dodaj podduszone warzywa. Dopraw do smaku.

Masę umieść w kokilkach posmarowanych oliwą z oliwek. Zapiekaj w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut.

  • Koktajl malinowo-brzoskwiniowy

Kto powiedział, że lunch w wersji fit nie może być słodki? To przepis na smaczny koktajl, który zaspokoi głód.

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego lub migdałowego
  • 1 szklanka malin
  • 2 brzoskwinie

Z brzoskwiń usuń pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Umieść je  w wysokim naczyniu, dodaj maliny i mleko. Całość dokładnie zblenduj, a następnie przelej do szczelnie zamykanej butelki.

Chociaż powyższe dania są szybkie i proste w przygotowaniu, nie zawsze możesz mieć czas na ich przyrządzenie. Wówczas, zamiast rezygnować ze zdrowego jedzenia na rzecz wysokokalorycznych przekąsek, złóż zamówienie na fit danie, np. we Fresco Lunch w Gdańsku.

About Marcin

Zobacz również

Kładka i rozbudowa szpitala w centrum uwagi: Spotkanie z władzami Gdańska na Zaspie

– My niestety takich środków po prostu nie mamy, więc umawiamy się z państwem w …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Advertisement