Zdrowe odżywianie wcale nie musi ograniczać się do przyrządzania posiłków w domu. Również w pracy masz szansę zjeść pożywny lunch w wersji fit. Pomysłów na smaczne jedzenie jest wiele – począwszy od kanapek, a skończywszy na sałatkach i zapiekankach. Skorzystaj z poniższych przepisów, które mogą stać się jednocześnie inspiracją do tworzenia własnych zestawów lunchowych.
Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo także w pracy, możesz skorzystać z bogatego menu lokali takich jak Fresco Lunch w Gdańsku. To miejsca, w których z łatwością zamówisz jedzenie w wersji fit, idealnie sprawdzające się w roli lunchu. Możesz również pokusić się o samodzielne przyrządzanie dań – to nic trudnego!
-
Meksykańska sałatka z komosą ryżową
Jeżeli lubisz włoskie smaki serwowane w takich lokalach jak Fresco Lunch w Gdańsku, do gustu przypadnie Ci również meksykańska sałatka.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (quinoa)
- bulion do ugotowania komosy
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki kukurydzy
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1/4 czerwonej cebuli
- kilka liści sałaty
- 1/2 papryczki chili
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
Komosę dokładnie wypłucz. Po odcedzeniu umieść ją w garnku i dodaj bulion (tyle, by jego warstwa była o 1 cm wyższa od poziomu komosy). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut (aż quinoa wchłonie cały płyn).
Pokrój limonkę na ćwiartki. Odłóż jeden kawałek, a z pozostałych wyciśnij sok. Komosę wymieszaj z oliwą, łyżką soku limonkowego i posiekaną kolendrą.
Dno pojemnika wyłóż liśćmi sałaty. Ułóż komosę, fasolę, kukurydzę, pokrojone w kostkę awokado. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, posiekaną drobno cebulę oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Przed spożyciem dokładnie wymieszaj zawartość pojemnika.
-
Muffinki jajeczne ze szpinakiem i pieczarkami
To smaczna przekąska w wersji fit, która świetnie sprawdzi się w roli lunchu do pracy.
Składniki (4 sztuki):
- 2 pieczarki
- 1/3 czerwonej papryki
- garść liści szpinaku
- 2 jajka
- 1/2 ząbka czosnku
- cebula dymka
- sól i pieprz do smaku
Paprykę, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż paprykę. Dodaj szpinak oraz pieczarki i duś przez ok. 2 minuty. Pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. W miseczce roztrzep jajko, a następnie dodaj podduszone warzywa. Dopraw do smaku.
Masę umieść w kokilkach posmarowanych oliwą z oliwek. Zapiekaj w temperaturze 180oC przez ok. 15 minut.
-
Koktajl malinowo-brzoskwiniowy
Kto powiedział, że lunch w wersji fit nie może być słodki? To przepis na smaczny koktajl, który zaspokoi głód.
Składniki:
- 300 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- 1 szklanka malin
- 2 brzoskwinie
Z brzoskwiń usuń pestki, a owoce pokrój w ćwiartki. Umieść je w wysokim naczyniu, dodaj maliny i mleko. Całość dokładnie zblenduj, a następnie przelej do szczelnie zamykanej butelki.
Chociaż powyższe dania są szybkie i proste w przygotowaniu, nie zawsze możesz mieć czas na ich przyrządzenie. Wówczas, zamiast rezygnować ze zdrowego jedzenia na rzecz wysokokalorycznych przekąsek, złóż zamówienie na fit danie, np. we Fresco Lunch w Gdańsku.